Parlar en Públic

Desde el dia que vaig impartir el meu primer seminari de comunicació oral, fa més de quinze anys, no he deixat de sentir persones exclamant “em sembla que ningú m’entén”, “m’he quedat en blanc”, “em poso nerviós davant d’un auditori”.

Es obvi que el fet de parlar en públic s’ha convertit en una necessitat que tothom afronta com pont, però fer-ho exitosament, ja demanda més estudi i pràctica. No hi ha fòrmules màgiques contra la por de parlar en públic i de fet, en la majoria de les persones existeixen diversos graus de neguit que van des del nerviosisme suportable fins al pànic.

En les sessions de grup o particulars que imparteixo, transmeto tots els elements que intervenen en el procés de la comunicació oral i alhora quina és la millor manera de preparar un discurs àgil i una presentació amena i entusiasta. Per a fer-ho, cal saber parlar amb precisió, sintetitzar, argumentar adecuadament per defensar una proposta, saber distingir entre la informació essencial i l’accessòria, cal saber-se vendre en una entrevista de treball, saber presentar un projecte, saber transmetre una imatge de seguretat..

Jo sempre dic que parlar en públic és una gran oportunitat de negoci per vendren’s, per exposar les nostres idees, per treure el millor de nosaltres mateixos. Saber-se expressar exitosament et permet guanyar prestigi, aprovació, promoció personal i reconeixement social.

Et proposo per començar, aquests 10 consells; si després d’intentar aplicar-los no te’n surts, vine’m a veure.

  1. Preparació: Com més sapiguem, més segurs estarem.
  2. Aparentar seguretat, somriure i transmetre bonomia.
  3. Esquema del QUÈ direm i preparar el COM ho direm.
  4. Ressaltar els conceptes CLAU i complementar-los amb elements de suport.
  5. Adecuar els elements paralinguístics del llenguatge (tò, ritme, volum de la veu) a l’audiència.
  6. Vestir amb roba elegant però també còmoda.
  7. No posar-se nerviós davant les preguntes que puguin sorgir.
  8. Mirar als ulls de l’audiència.
  9. Practicar davant un mirall o un bon amic o enregistrar-se.
  10. Àpat frugal previ a la presentació, arribar puntual i descansat.
Xavi Falgar